دسامبر 4, 2024

چالکود درختان میوه مناسب ترین روش جهت کوددهی در فصل سرد سال است. کوددهی درختان میوهدر فصل پاییز و زمستان سبب می شود که گیاه در فصل بهار کارایی بهتری داشه باشد. در اصل این شیوه یک راه میانبر جهت تامین مواد مغذی از دست رفته درختان محسوب می شود. بعلاوه کوددهی به روش چالکود فقر مواد غذایی درختان میوه را در فصل رویشی نیز تامین خواهد کرد. باغدارانی که با شیوه چالکود درختان میوه خود را تقویت می کنند، محصولات باکیفیت تری برداشت خواهند کرد. با توجه به اهمیت تامین مواد مغذی درختان میوه با روش چالکود در فصول سرد این مقاله از سایت جوانه بان مطالبی را در زمینه زمان چالکود درختان میوه، بهترین کود برای چالکود درختان میوه، چالکود درخت گردو و زردآلو گردآوری کرده است. فروش کود انسانی در اصفهان

اهمیت چالکود درختان میوه

شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که اهمیت چالکود درختان میوه در چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که این شیوه کوددهی مزایای فراوانی برای درختان دارد. در اصل کوددهی به شیوه چالکود نوع ویژه جایگزینی کود به صورت موضعی است. برای چالکود درختان میوه کافی است که در نزدیکی ناحیه ریشه درختان تعدادی چاله حفر شود، در مرحله بعد باید این چاله ها با ترکیب مناسبی از کودهای آلی و شیمیایی پر شوند. لازم به ذکر است که میزان کارایی کودهایی که به این شیوه مصرف می شوند در مقایسه با روش پخش کردن کود به صورت سطحی به مراتب بیشتر خواهد بود. دلیل آن را می توان استفاده مستقیم ریشه درختان از مواد مغذی سالم برای مدت چند سال دانست.

زمانی که کودهای شیمیاییدر چاله ریخته می شوند قدرت تثبیت کنندگی بالایی پیدا می کنند و توسط ریشه بهتر جذب خواهند شد. همچنین در بعضی از باغات میوه خاک تحت کشت نفوذپذیری کمی نسبت به آب دارند اما موقعی که چاله های حفر شده با ترکیبات آلی پر می شوند مقدار نفوذ آب به درون خاک افزایش می یابد. مشکل دیگری که اکثر خاک های کشاورزی دارند دارا بودن درصد بالایی از آهک است که بر روی میزان رشد و گسترش ریشه درختان اثر خواهد گذاشت و از همه مهم تر از جذب آهن جلوگیری خواهد کرد. اما در روش چالکود موقعی که چاله ها با مواد آلی پر می شوند محیط اطراف ریشه فاقد آهک می شود، از این رو ریشه به خوبی رشد خواهد کرد.از طرف دیگر چالکود درختان میوه سبب می شود نیاز گیاه به عناصر کم مصرف نیز تامین شود.

یکی دیگر از مشکلات باغات سنگینی بافت خاک است. اگر خاک تحت کشت درخت سنگین باشد بعد از آبیاری تهویه آن کاهش خواهد یافت و اکسیژن مورد نیاز ریشه تامین نخواهد شد. موقعی که میزان دی اکسید کربن بالا باشد و مقدار اکسیژن کم شود میزان جذب مواد مغذی توسط ریشه به شدت کاهش خواهد یافت. در این شرایط کوددهی با روش چالکود به سبک شدن بافت خاک کمک می کند.

از طرف دیگر موقعی که از روش چالکود استفاده کنید میزان رشد علف های هرز نیز کمتر می شود. همچنین چون که درختان باغ دائمی هستند و به مدت طولانی در باغ به رشد خود ادامه می دهند، هر سال که می گذرد به تراکم و وسعت ریشه در اطراف چاله های حفر شده افزوده می شود در نتیجه میزان جذب مواد مغذی افزایش خواهد یافت. در نتیجه راندمان درختان میوه بالا رفته ومیزان مصرف کود شیمیایی کمتر خواهد شد.

چالکود ژئورایز

چالکود درخت گردو

درخت گردو از جمله گیاهانی است که برای رشد مطلوب و تولید محصولات باکیفیت به تغذیه مناسب نیاز دارد. بهترین شرایط اقلیمی برای پرورش این درخت آب و هوای خنک است. چالکود درخت گردو از جمله شیوه های کوددهی برای بالا بردن میزان رشد درخت است. بنابراین اگر هدف شما افزایش باردهی درخت گردو است و می خواهید هر سال محصول بیشتری برداشت کنید، باید چالکود را در برنامه کوددهی خود قرار دهید. لازم به ذکر است که برای چالکود درخت گردو عواملی همچون سن درخت و نوع خاک تحت کشت بسیار مهم هستند و رویترکیب کود و تعداد چاله ها اثر می گذارند. بعلاوه موقع اجرای چالکود برای درخت گردو دقت شود که چاله ها در نزدیکی ریشه درخت حفر نشوند، به دلیل اینکه به ریشه درخت آسیب جدی وارد خواهد شد.

به نظر شما بهترین زمان برای چالکود درخت گردو، چه موقعی است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که بهترین زمان برای کوددهی به شیوه چالکود برایاین درخت اواسط بهمن ماه تا اواسط اسفند توصیه شده است. البته برخی از باغداران نیمه آذر ماه را برای چالکود این درخت انتخاب می کنند. در ارتباط با ترکیب چاکلود درخت گردو خوب است بدانید که بهترین ترکیب جهت پر کردن چاله ها، کودهایی همچون سه بیست، آهن، فسفر و هیومیک اسید است. البته در کنار کودهای ذکر شده می توان کودهای دامی را نیز بکار برد.

زمان چالکود درخت گردو

چالکود درخت زردآلو

کوددهی زمستانه درخت زردآلو به صورت چالکود جهت افزایش رشد، گلدهی و توسعه ریشه بسیار اهمیت دارد. شایان ذکر است که ترکیب چالکود را نتایج آزمایش خاک و سن درخت تعیین می کند اما بیشتر کودهایی که در چالکود زردآلو استفاده می شوند دارای فسفر، پتاس و ازت هستند. به علاوه ازکلات آهن، هیومیک اسید، کود سه بیست و میکرومغذی ها نیز می توان در ترکیب چالکود این درخت استفاده کرد.

چگونگی اجرای روش چالکود درختان میوه

جهت اجرای چالکود درختان میوه ابتدا باید محل حفر چاله ها را تعیین کرد. بهترین مکان حفر چاله ها در بخش انتهایی سایه انداز درخت است. علت حفر چاله در این بخش این است که اکثر ریشه های تازه رشد کرده در این ناحیه قرار دارند. ریشه های جوان در مقایسه با ریشه های قدیمی تر مواد غذایی را بهتر جذب می کنند.علاوه بر این موقعی که چاله ها در این ناحیه حفر شوند به ریشه های اصلی درختان میوه صدمه وارد نخواهد شد. بایستی خاطر نشان کرد که چاله ها باید در محلی حفر شوند که آب آّبیاری به آن ها برسد.

مورد دیگری که باید در کوددهی به روش چالکود مد نظر قرار داد، تعداد چاله است. اگر تعداد چاله کمتری حفر شود ریشه درختان میوه تماس کمتری با خاک اصلاح شده خواهد داشت، در این صورت میزان اثربخشی چالکود به طور کاملاعمال نخواهد شد. در مقابل افزایش تعداد چاله ها بسیار هزینه بر خواهد بود. بنابراین طبق یک اصل برای درختان میوه که بیشتر از 10 سال عمر دارند تعداد 2 تا 4 چاله باید حفر شود. در صورتی که تراکم درختان بالا باشد باید کانال کود جایگزین چالکود شود. لازم به ذکر است که در روش چالکود درختان میوه باید به قطر چاله های حفر شده نیز توجه کرد. چنانچه باغداران چاله ها را با بیل و کلنگ حفر می کنند قطر هر چاله باید بین 30 تا 50 سانتی متر باشد. اما در شرایطی که چاله ها با کمک مته حفر شوند باید هر چاله قطری حدود 35 سانتی متر و عمقی برابر 50 تا 120 سانتی متر داشته باشد.

معایب چالکود

موقعی که چاله ها حفر شدند باید خاک های اطراف را به شکل یکدست در بین درختان پخش کرد. در مرحله بعد لازم است که درون چاله ها با ترکیبی از کودهای شیمیایی و مواد آلی پر شوند. اگر برای اولین بار است که از شیوه چالکود استفاده می کنید باید کود دامی را با کود شیمیایی به خوبی ترکیب کنید،سپس بعد از پر کردن چاله ها با کود کمی آن را فشار دهید تا با خاک هم سطح شود.

زمان چالکود درختان میوه

فاکتورهایی همچون شرایط اقلیمی منطقه و وضعیت درختان روی شیوه کوددهی موثر هستند. به طوریکه در ابتدای فصل بهار با کمک روش آبیاری عمل کوددهی به درختان انجام می شود و پس از اینکه میوه ها به طور کامل رشد کردند محلول پاشی انجام خواهد شد. شایان ذکر است که چالکود بهاره به ندرت انجام می شود، همچنین کوددهی به این روش در فصل تابستان روش مناسبی نخواهد بود. از این رو بهترین زمان برای چالکود درختان فصل پاییز و زمستان است. در واقع پس از اینکه برگ درختان ریزش می کند و موقع خواب زمستانی فرا می رسد زمانچالکود درختان میوه خواهد بود. در اصل کود مخصوص چالکود برای جذب شدن توسط ریشه نیاز به زمان دارد به همین علت است که در زمان خواب درختان از این شیوه استفاده می شود. در این حالت با شروع فصل رویشی جدید مواد مغذی توسط ریشه جذب خواهد شد. بعلاوه از این شیوه کوددهی می توان تا زمان بیدار شدن درختان از خواب و موقع تورم جوانه ها نیز استفاده کرد.

چالکود زمستانه درختان میوه سبب میشود که مواد مغذی که برای رشد مطلوب درختان میوه لازم است کم کم به بخش ریشه گیاه نفوذ کند. در این حالت میزان مقاوت درخت در مقابل ابتلا به انواع آفات و بیماری ها نیز افزایش خواهد یافت. چنانچه باغداران این شیوه کوددهی را در پایان فصل بهمن ماه و اسفند انجام دهند نتیجه آن افزایش رشد درختان در شروع فصل بهار و تولید میوه های ایده آل و بازارپسند خواهد بود. می توان چنین گفت که که زمان چالکود درختان میوه جهت دریافت بهترین نتیجه بسیار مهم خواهد بود.

فرمول چالکود

یکی از نکاتی که باید در زمان خرید کود مخصوص چالکود به آن توجه کرد فرمول آن است. در کل ترکیب کودهایی که برای چالکود استفاده می شوند بستگی زیادی به سن درختان میوه دارد. در صورتی که کودهای آلی و شیمیایی برای پر کردن چاله ها را به شکل دستی مخلوط می کنید لازم است که فرمول چالکود را بر اساس نتیجه آزمایش خاک بدست آورید. در ضمن فاکتورهای دیگری نظیر تعداد چاله های حفر شده، عمق هر چاله، کمبود عناصر غذایی خاک تحت کشت و… روی فرمول چالکود موثر خواهند بود.

چالکود درختان میوه

بهترین کود برای چالکود درختان میوه

بهترین کود برای چالکود درختان میوه چیست؟ این سوالی است که احتمال دارد ذهن باغداران زیادی را به خود مشغول کرده باشد. در کل می توان چنین گفت که باید کلیه عناصر ضروری درختان میوه در ترکیب چالکود وجود داشته باشد. برخی از کودهایی که برای چالکود مناسب هستند به شرح زیر است:

  • کودهای آماده که در فروشگاه سم و کود کشاورزی عرضه می شوند که در ترکیب آن ها نیتروژن، پتاسیم و فسفر به میزان 15 درصد، مقدار کمی ریزمغذی ها نظیر روی، منگنز، آهن، بور، مس و منیزیم به مقدار 2 درصد، گوگرد 20 درصد و عناصر آلی حدود 30 درصد وجود دارد.
  • اگر جزو باغدارانی هستید که قیمت و فروش چالکود برایتان اهمیت دارد توصیه می شود که پس از آنالیز خاک تحت کشت انواع کودهای لازم نظیر سولفات، نیترات، فسفر، گوگرد و عناصر کلاته را تهیه و به شکل دستی مخلوط کنید.

ذکر این نکته ضروری است که اکثر کودهای مخصوص چالکود مقدار نیتروژن کمتر از مقدار معمول دارند، به دلیل اینکه مازاد این عنصر منجر به ریزش گل و میوه در درختان می شود.

معایب چالکود چیست؟

تا اینجای مطلب در ارتباط با فواید چالکود درختان میوه، زمان مناسب آن و فرمول چالکود صحبت کردیم. اما نکته مهمی که وجود دارد این است که کوددهی به شیوه چالکود در کنار مزایای فراوانی که دارد یک سری معایب نیز خواهد داشت. در صورتی که باغداران نکات اجرای چالکود را رعایت کنند می توانند از بروز مشکلات تا حدودی جلوگیری کنند. از جمله معایب چالکود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • موقع حفر چاله ها به صورت غیر اصولی احتمال صدمه زدن به ریشه تازه درختان وجود دارد.
  • هنگامیکه که ریشه درخت آسیب ببیند شرایط برای نفوذ انواع بیماری ها و قارچ فراهم خواهد شد.
  • کوددهی به شیوه چالکود بر روی تمام گونه های گیاهان اثرگذار نخواهد بود.
  • اگر فرمول چالکود طبق آزمون خاک تعیین نشود اندازه نبودن ترکیب کودهای شیمیایی و دامی که با آن ها چاله ها پر می شوند منجر به سوختن ریشه درختان خواهد شد.
  • چنانچه چاله های حفر شده به شکل غیراصولی پر شوند چالکود درختان میوه نتیجه عکس خواهد داد.

فروشگاه کشاورزی نارنج اسپادانا

خرید بهترین چالکود درختان میوه از مجموعه نارنج اسپادانا

همواره نوع ترکیب کودی که برای چالکود درختان میوه انتخاب می شود بر روی میزان گلدهی، کیفیت محصول و بالا بردن مقاومت گیاه موثر خواهد بود. از این رو باغداران باید کود خصوص چالکود را از مراکز معتبر تهیه کنید. چنانچه در زمینه خرید چالکود مناسب درختان میوه خود نیاز به مشاوره دارید می توانید از مشاوره رایگان کارشناسان کشاورزی مجموعه نارنج اسپادانا استفاده کنید. کارشناسان این مجموعه بهترین ترکیب کود را متناسب با نتایج آزمون خاک باغتان به شما معرفی خواهند کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *