مربای گلمحمدی یک مربای اصیل ایرانی است که زادگاه اولیه آن شهر تبریز است. این مربا از گلسرخ که در ایران به گل محمدی معروف است تهیه می شود، طعم و عطری بینظیر دارد و برای هر نوع مزاجی خوشایند است.
گلمحمدی همچون ظاهر زیبا و جذاب خود، خواص زیادی در سلامت زیبایی (پوست و مو) دارد و علاوه بر داشتن تاثیر آرامبخش، در پیشگیری از آلزایمر نیز بسیار مفید است. از این مهمان زیبایی و سلامتی در سفرههای صبحانه و عصرانه خود میزبانی کنید.
این مربا که یکی از مرباهای پرطرفدار در منطقه آذربایجان است به ” قیزیل گول موراباسی” معروف است. مربای گل محمدی را هم با گل محمدی تازه و هم با گل محمدی خشک شده میتوان درست کرد که روش هر کدام متفاوت از هم است.
ما در قسمت آشپزی از اکالا بلاگ به آموزش کاملترین و دقیقترین طرز تهیه مربای گل محمدی (قیزیل گول موراباسی)؛ با گلبرگ تازه و خشک با ذکر نکات کلیدی میپردازیم.
گلبرگ گل محمدی | ۲ لیوان پر و فشرده ( گل محمدی خرد شده و آماده برای مربا) |
شکر | ۶ لیوان |
آب | ۳ لیوان |
جوهر لیمو | یک چهارم قاشق چایخوری |
طریقه انتخاب گلبرگ گل محمدی
- قبل از شروع به آموزش مربای گل محمدی لازم به ذکر است که این مربا با گلهای منطقه آذربایجان تهیه و آموزش داده میشود که این گلها هیچ گونه تلخی ندارن و نیازی به گرفتن تلخی نیست.
- گلهای محمدی مناطق کویری و خشک تلخ هستن و نمیتوان با آنها مربا درست کرد و باید چند بار جوشیده بشن تا تلخیشون گرفته بشه که در اون صورت هم عطری برای مربا باقی نمیمونه.
- اما گلهای منطقه آذربایجان و در کل مناطق کوهستانی تلخی ندارن بنابراین اگه از تلخی نداشتن گل های محمدی تون مطمئن هستین از این روش برای پختن مربا استفاده کنید.
- برای تست گلها میتونید چند عدد گلبرگ رو به صورت خام بجوین اگه هیچ گونه تلخی نداشت برای مربا مناسب است!
- همچنین از گلهایی که گلبرگ های صورتی دارن استفاده کنید چون گلبرگ های رز ( کلی شبیه گل محمدی ولی با رنگ تیره تر و قرمز) که به رنگ قرمز هستن تلخ و مسهل هستن.
نکته: برای گرفتن تلخی گلبرگها باید چندین بار گلبرگهای گل محمدی را بجوشانید که در پی انجام این مراحل تمام عطر و بوی گلبرگها از بین رفته و کاملا بافت خود را از دست میدهند و له میشوند.
خب حالا اگه گلبرگ هاتون مورد تایید هست بریم که طرز تهیه مربا رو یاد بگیریم.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مربای گل محمدی با گل خشک
طرز آماده شدن گلبرگ گل محمدی
برای آماده کردن گلبرگ گلمحمدی ۲ مرحله ساده را باید انجام دهید.
مرحله اول | شستن گلبرگها:
درون ظرف مناسبی مقداری آب سرد بریزید. گلبرگها به ظرف آب منتقل کنید به طوری که حدود یک تا دو بند انگشت روی آنها آب باشد.
حال ۴-۵ دقیقه به آن زمان دهید تا گلبرگها درون آب سرد غوطهور بمانند تا تمامی گردوغبار و حشرات ریز چسبیده به آنها جدا شود.
مرحله دوم | خشککردن گلبرگها:
بعد از گذشت زمان اعلام شده گلبرگها را از آب خارج کنید و درون آبکش قرار دهید و کمی زمان دهید تا آب اضافی آنها گرفته شود حال گل برگها را روی پارچه نخی تمیزی پهن کنید. زمان دهید تا به خوبی آب اضافی گلبرگها گرفته شود.
هر از چند دقیقهای با کمک دست آنها را زیر و رو کنید و زمان دهید قطرات آب چسبیده به آها کاملا خشک شوند.
گلبرگهای گل محمدی رو میتونید به صورت خرد شده یا درسته استفاده کنید اگه دوست دارید گلبرگ ها درسته باشن فقط با قیچی قسمت انتهایی و سفید رنگ گل ها رو جدا کنید و برای روش دوم با قیچی قسمت های صورتی گل محمدی رو ریز خرد کنید؛ توجه کنید که مربا با گل محمدی تازه کمی زیر دندون میاد برعکس مربا با گل محمدی خشک البته این حالت به صورتی نیست که آزار دهنده باشه اما هر چه اندازه گل محمدی درشتتر باشه زیر دندون حس شدن هم بیشتره پس برای انتخاب سایز خرد کردن گلها به این مورد هم توجه کنید.
طرز تهیه مربا گل محمدی با گلبرگ تازه
با طرز تهیه مربا گل محمدی با گلبرگ تازه همراه ما باشید.
مرحله اول | ترکیب آب و جوهر لیمو
۱- آب رو داخل قابلمه بریزین و روی حرارت متوسط قرار بدین تا به جوش بیاد و بعد جوهر لیمو رو به آب در حال جوش اضافه کنید
نکته: سعی کنید حتما از جوهر لیمو استفاده کنید و اون رو با آبلیمو جایگزین نکنید چون جوهرلیمو علاوه بر اینکه از شکرک زدن مربا جلو گیری میکنه با تجزیه رنگ گلها رنگ طبیعی و زیبایی به مربا میده.
مرحله دوم | آماده سازی مربای گل محمدی
۲- شکر رو به آب اضافه کنید. اجازه بدین روی حرارت متوسط بمونه و دونه های شکر کاملاً حل بشن و شیره شفاف بشه و شروع به جوشیدن بکنه.
مرحله سوم | به قوام رساندن شربت مربا
۳- حالا حرارت رو کم کنید و اجازه بدین با حرارت ملایم بجوشه تا به قوام برسه و اگه شیره در حال جوشیدن به دیواره های ظرف پاشید حتما با قلموی آغشته به آبلیمو دیوارههای ظرف رو تمیز کنید چون این ذرهها باعث ایجاد شکرک در مربا میشن ( اگه قلمو ندارین پارچه نخی تمیزی رو به آبلیمو آغشته کنید و کناره های ظرف رو با پارچه تمیز کنید).
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مربای زردآلو
مرحله چهارم | آماده سازی گلبرگهای گل محمدی
در این فاصله تا شیره به قوام میرسه گلبرگهای خرد شده رو داخل تابهای بریزین.
روی حرارت کم به مدت دو دقیقه تفت بدین (حتما به زمان توجه کنید) تا حجم گلبرگ ها کم بشه و بعد از روی حرارت بردارین و یک لیوان آب جوش به گلبرگها اضافه کنید و در تابه رو بذارین تا عطر گل ها بیرون بیاد و حدود بیست دقیقه زمان بدین تا داخل تابه در بسته بمونه ( از کم شدن رنگ گلبرگها نترسین موقع اضافه کردن گلبرگها به شیره رنگشون برمیگرده)
مرحله پنچم | تست کردن قوام ممناسب شیره مربا
وقتی شیره به قوام رسید ( برای چک کردن اینکه به قوام رسیده یا نه چند قطره از شیره رو ما بین دو انگشت تست کنید اگه حالت چسبنده و کشسانی داشت و آبکی نبود یعنی به قوام رسیده و یا اینکه یک قاشق از شیره رو داخل نعلبکی بریزین و داخل یخچال بذارین تا خنک بشه و بعد نعلبکی رو توی دست به حالت مایل کمی بچرخونین و به حرکت شیره نگاه کنید اگه آبکی نبود و آروم حرکت میکرد و غلظت داشت یعنی به قوام رسیده (توجه کنید که اگه مربا بیش از حد به قوام برسه حتما شکرک میزنه پس به میزان قوام رسیدن اون دقت کنید که مناسب باشه)
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مربا توت سیاه
مرحله ششم، ترکیب کردن گلبرگها با شیره مربا
۶- گلبرگ ها رو به شیره اضافه و مخلوط کنید و اجازه بدین حدود شش الی هشت دقیقه روی حرارت بمونه ( از زمان اضافه کردن گلبرگها حتما زمان بگیرین) چون اگه بیشتر روی حرارت بمونه مربا تلخ میشه در حالت کلی تلخ شدن مربا دو علت داره یکیش تلخ بودن خود گل ها و یکی زیاد جوشوندن گل ها.
بعد از طی این زمان حرارت رو خاموش کنید و در قابلمه رو به همراه دم کنی روی قابلمه قرار بدین.
مرحله هفتم | شک دادن به مربا
۷- داخل ظرفی آب سرد و یخ بریزین و بعد از خاموش کردن حرارت و گذاشتن در ظرف، قابلمه رو بلافاصله داخل آب یخ قرار بدین تا شوک حرارتی به مربا وارد بشه حدود پنج دقیقه داخل آب یخ بمونه و بعد خارج کنید و اجازه بدین تا زمان خنک شدن کامل با در بسته به همراه دم کنی بمونه.
نکته مهم: استفاده از دم کنی باعث میشه عطر مربا حفظ بشه و داخل مربا باقی بمونه و همینطور از عرق کردن و ریختن آب داخل مربا جلوگیری میکنه و رطوبت اضافی رو میگیره. شوک حرارتی باعث میشه مربا خوشرنگتر بشه و رنگ مربا تیره نشه و باعث بیرون اومدن رنگ گلها میشه.
مرحله هشتم | انتقال مربا به شیشه
۸- بعد از خنک شدن مربا رو داخل ظرف شیشه ای بریزین و در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
نکات کلیدی تهیه مربای گل محمدی (گل سرخ)
- این مربا رو به صورت ساده یا همراه با گردو میتونید سرو کنید همچنین میتونید از گردوی نگینی داخل خود مربا هم استفاده کنید در این صورت میتونید بعد از شوک دادن به مربا گردوی نگینی رو به مربا اضافه کنید و اجازه بدین با در بسته به همراه دمکنی خنک بشه.
- بعضا از گلاب و هل و رنگ خوراکی هم داخل مربا استفاده میکنن اما مربای خوش عطر و خوشرنگ نیازی به استفاده از رنگ دهنده و طعم دهنده نداره و من هم استفاده نکردم.
- من از قابلمه مسی برای رنگ بهتر مربا استفاده کردم اما اگه به قابلمه مسی دسترسی نداشتین میتونین از قابلمه معمولی هم استفاده کنید.
منتظر بمونید تا مربا کاملا خنک بشه بعد اونو به شیشته منتقل کنید. حتما در انتخاب شیشههای نهایی دقت داشته باشین، شیشهها کاملا تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشن تا از کپک زدن مربا جلوگیری بشه. درب شیشهها حتما محکم بسته شود تا هوای به درون شیشه نفوذ نکنه.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مربای توت فرنگی
سوالات متداول طرز تهیه مربای گل محمدی با گلبرگ تازه یا خشک
با جواب سوالات تهیه مربای گل محمدی همراه ما باشید.
چرا مربای گل محمدی شکرک میزند؟
مربای گل محمدی، مربایی است که با استفاده از گل محمدی خشک شده، شکر، آب، آبلیمو و پودر ژله تهیه میشود. استفاده از شکر در تهیه مربای گل محمدی به دلیل دو دلیل است:
- ترشی ملایم گل محمدی: گل محمدی خشک شده دارای طعم ترشی ملایمی است. به دلیل این که برای تهیه مربای گل محمدی، از مقدار مناسبی گل محمدی استفاده میشود، لذا برای تعادل دادن طعم ترشی ملایم گل محمدی، نیاز به استفاده از شکر داریم.
- بافت و طعم: استفاده از شکر در تهیه مربای گل محمدی، باعث شده بافت مربا چسبنده و قوام مناسبی بگیرد و همچنین طعم شیرین مطلوبی داشته باشد.
بنابراین، استفاده از شکر در تهیه مربای گل محمدی برای تعادل دادن طعم و بافت مناسب ضروری است. البته میتوانید مقدار شکر را در تهیه مربای خود کمتر کنید و از شیرین کنندههای طبیعی مانند عسل استفاده کنید، اما در این صورت بافت و طعم مربای گل محمدی متفاوت خواهد بود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مربای هویج خوشمزه؛ نکات ریز شکرک نزدن آن!
چرا مربای گل محمدی تلخ میشه؟
مربای گل محمدی در صورتی که تلخ شده باشد، ممکن است به دلیل علتهای زیر باشد:
- استفاده از گل محمدی خشک نامناسب: استفاده از گل محمدی خشک و نامناسب میتواند باعث تلخ شدن مربای گل محمدی شود. برای پیشگیری از این مشکل، بهتر است گل محمدیهایی با کیفیت و خشک شده به درستی را انتخاب کنید.
- نحوه آماده سازی گل محمدی: برخی افراد گل محمدی را برای آماده سازی به مدت زیادی خیس میکنند که میتواند باعث تلخ شدن آن شود. بنابراین برای آماده سازی گل محمدی باید بهترین روش را رعایت کرده و گل محمدی را به مدت مناسب و در آب مناسب قرار دهید.
- استفاده از پوست میوه: استفاده از پوست میوه در تهیه مربای گل محمدی باعث تلخ شدن آن میشود. بنابراین برای پیشگیری از این مشکل، پوست میوهها را به دقت و با دقت کافی جدا کنید.
- نحوه تهیه شکر: در صورت استفاده از شکری که به درستی تهیه نشده باشد، ممکن است باعث تلخ شدن مربای گل محمدی شود.
بنابراین، برای جلوگیری از تلخ شدن مربای گل محمدی، بهتر است که موارد فوق را رعایت کنید و مواد اولیه با کیفیت و به میزان مناسبی را به کار ببرید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مربای بهار نارنج
چرا مربای گل محمدی سفت میشه؟
سفت شدن مربای گل محمدی ممکن است به دلیل عوامل زیر باشد:
- استفاده از شکر بیش از حد: استفاده از شکر بیش از حد در تهیه مربای گل محمدی ممکن است باعث شود که مربا سفت شود. بهتر است به مقدار مناسب شکر در تهیه مربای گل محمدی استفاده کنید.
- طولانی شدن زمان پخت: طولانی شدن زمان پخت مربای گل محمدی میتواند باعث سفت شدن آن شود. برای پیشگیری از این مشکل، بهتر است زمان پخت را به میزان مناسبی رعایت کنید.
- عدم استفاده از آب لیمو در تهیه مربا: استفاده از آب لیمو در تهیه مربای گل محمدی میتواند باعث رسیدن به مربایی نرم و شیرین شود. عدم استفاده از آب لیمو ممکن است باعث سفت شدن مربای گل محمدی شود.
- استفاده از گل محمدی خشک: استفاده از گل محمدی خشک و نامناسب میتواند باعث سفت شدن مربای گل محمدی شود. برای پیشگیری از این مشکل، بهتر است گل محمدیهای تازه و با کیفیت را استفاده کنید.
بنابراین، برای جلوگیری از سفت شدن مربای گل محمدی، بهتر است که موارد فوق را رعایت کرده و در تهیه آن دقت کافی داشته باشید.
طبع مربای گل محمدی سرد است یا گرم؟
مربای خوشمزه گلمحمدی داری طبع معتدلی است. این مربا برای هر مزاجی مناسب است و چه افرادی که طبع سرد داشته باشند چه طبع گرم، میتوانند از این مربا در وعدههای صبحانه و عصرانه خود استفاده کنند.
خواص مربای گل محمدی
در وصف این مربای خوشمزه و خواص بینظیر آن همین بس که بدانید گلاب که مادهای آرامبخش و پرکاربرد طب سنتی است از گلمحمدی گرفته میشود.
علاوهبر این مربای گلسرخ یا گلمحمدی خواصی استثنایی برای لطافت پوست و تقویت مو یا بهطور کلی سلامت زیبایی شما دارد.
گلمحمدی یا گلسرخ و مشتقات آن برای پاک کردن پوست، از بین بردن چین و چروکها، از بین بردن لکهای صورت و تنظیم چربی پوست بسیار مفید است.
گل محمدی در درمان و پیشگیری از آلزایمر بسیار مفید است، همچین برای علاج تپش قلب و جلوگیری ازبروز سنگ کلیه نیز تاثیر چشمگیری دارد.
امیدوارم مربای گل محمدی با گلبرگ تازه بسیار خوش طعم و خوش عطر را تهیه کنید و از خوردنش در وعده صبحانه لذت ببرین.

سلام زهرا هستم متولد سال ۷۱
کلاس آشپزی خاصی نرفتم اما همیشه به آشپزی علاقه داشتم و دنبال امتحان کردن مزه های جدید بودم
عاشق درست کردن کیک و شیرینی و غذاهای جدیدم و از این کار لذت میبرم و دوست دارم این لذت رو با شما به اشتراک بذارم
ممنون که همراهم هستین

