ژوئن 6, 2023

خواص سیرابی بر خلاف ظاهر نه جندان جالب‌اش بسیار زیاد است و آن را به یک غذای مغذی ایرانی تبدیل کرده است. به گزارش مشرق، مهنوش صاحبدل، رئیس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان در جدیدترین اظهار نظر خود به فواید و خواص سیرابی اشاره کرد و خوردن این ماده‌ی غذایی را به دلیل پروتئین زیاد آن، برای بدن مفید دانست.

سیرابی در واقع بافت داخلی معده‌ی گوسفند و گاو است که بافت سفتی دارد و برای مصرف باید به خوبی پخته شود. این قسمت از احشای گوسفند، طعم خنثی دارد و می‌تواند در کنار مواد غذایی دیگر مثل پیاز، سیب‌زمینی یا جگر ترکیب مناسبی بسازد. بافت سیرابی از جگر متراکم‌تر و سفت‌تر است و زمان پخت آن حدود دو الی سه ساعت زمان می‌برد و به دلیل بافت سفت آن سریع آماده نمی‌شود.

ارزش غذایی و خواص سیرابی برای سلامتی

این ماده‌ی مغذی در هر 100گرم تنها 94 کالری دارد و جزو خوراکی‌های کم کالری محسوب می‌شود. سیرابی سرشار از پروتئین، سلنیوم، ویتامین B12 و روی است:

  • مقادیر فراوان B12 در سیرابی نیز به بهبود کم‌خونی به خصوص در زنان کمک می‌کند.
  • مقادیر زیاد پروتئین در سیراب و شیردان، این غذا را به گزینه‌ی مناسبی تبدیل کرده است چراکه بدن انسان به صورت طبیعی به پروتئین نیاز حیاتی دارد و در ارتباطات سلولی، تعادل مایعات و عملکرد سیستم ایمنی از پروتئین تغذیه می‌کند. همچنین سیرابی به خاطر پروتئین فراوان، کالری کم و خاصیت سیرکنندگی به لاغری و کاهش وزن کمک می‌کند. بنابراین این منبع غذایی می‌تواند در یک رژیم متعادل غذایی نقش مهمی در کاهش اشتها ایفا کند.
یکی از خواص سیرابی به دلیل پروتئین بالا، خاصیت سیرکنندگی آن است که مصرف به اندازه آن در کاهش وزن موثر خواهد بود.

یکی از خواص سیرابی به دلیل پروتئین بالا، خاصیت سیرکنندگی آن است که مصرف به اندازه آن در کاهش وزن موثر خواهد بود.

  • خوردن سیرابی در یک وعده‌ی غذایی حدود 17 درصد از سلنیوم مورد نیاز بدن انسان را در طول یک روز تامین می‌کند. سلنویم یک ماده‌ی معدنی حیاتی است و به عنوان آنتی اکسیدان از آسیب سلولی و بیماری‌های مزمن در بدن جلوگیری می‌کند. فقر سلنیوم در بدن موجب کاهش عملکرد ایمنی و زوال شناختی می‌شود. افزایش مصرف این ماده‌ی معدنی می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌های خودایمنی نظیر تیروئید و حتی انواع خاصی از سرطان کمک کند.
  • همچنین سیرابی حدود 1.5 میلی گرم روی دارد. روی برای بهبود سیستم ایمنی، بهبود زخم، لخته شدن خون، تولید مثل، عملکرد تیروئید و انسولین و حواس بینایی، بویایی و چشایی انسان مفید است و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سرطان رابه عنوان یک آنتی اکسیدان قوی که از سلول‌‎ها محافظت می‌کند، کاهش می‌دهد.

آیا سیرابی می‌تواند مضر باشد؟

سیرابی و شیردان البته کلسترول قابل توجهی نیز دارند و در هر وعده از این غذا می‌تواند 108میلی‌گرم کلسترول داشته باشد که حدود یک سوم از کلسترول  مورد نیاز بدن در طول روز است. پس کسانی که کلسترول خون دارند این غذا را با احتیاط مصرف کنند و از زیاده‌روی در خوردن آن بپرهیزند.

همچنین جویدن و هضم این غذا به دلیل بافت خاص آن، کمی دشوار است و می‌تواند برای کودکان، سالمندان و کسانی که مشکلات گوارشی دارند سخت باشد، لذا این غذا برای همه‌ی افراد با هر شرایطی توصیه نمی‌شود.

در پخت سیراب و شیردان معمولا از نمک زیادی استفاده می‌شود که برای فشار خون مضر است و باید در مصرف آن احتیاط کرد.

امتیاز کاربرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *