دسامبر 5, 2024

ایسنا/خراسان رضوی مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی گفت: از ۲۰ خانه محیط‌زیست در خراسان رضوی ۱۷ خانه نیز در شهرستان‌ها است.

مهدی اله‌پور در گفت و گو با ایسنا مساحت محدوده تحت مسوولیت اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی را ۲ میلیون و ۵۰۰ هکتار اعلام کرد و افزود: هم اکنون در این استان ۴۱ منطقه چهارگانه شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، مناطق حفاظت شده، پناهگاه حیات‌وحش و ۱۳ منطقه شکارممنوع داریم.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر پلنگ دیگر گونه‌های شاخص حیات‌وحش این استان شامل آهو، یوزپلنگ، گرگ، بز وحشی، قوچ، گوسفند وحشی، کفتار و انواع پرندگان از قبیل پرندگان شکاری، کبک و هوبره است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی شرایط این استان را برای زیست حیات‌وحش بسیار مطلوب ارزیابی نمود و گفت: وضعیت موجود موجب شده در تعداد مناطق چهارگانه و شکار ممنوع رتبه نخست کشور را داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه این استان دارای ۴۱ منطقه حفاظت شده بوده و از این حیث دارنده رتبه نخست کشور هستیم، افزود: از نظر سطح مناطق تحت حفاظت با ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار وسعت دارنده رتبه دوم، در تعداد مناطق چهارگانه رتبه اول و در وسعت مناطق چهارگانه رتبه ششم کشور را داریم.

اله‌پور همچنین عنوان کرد: خراسان رضوی دارنده ۷.۵ درصد عرصه‌های تحت حفاظت محیط‌زیست کشور است که معادل ۲۰.۵ درصد مساحت کل خراسان رضوی را تشکیل می‌دهد.

وی یادآور شد: خراسان رضوی دارنده حدود ۱۰.۵ درصد جمعیت علف خواران کشور شامل کل و بز، آهو و قوچ و میش است.

عواملی که زیستگاه‌ها و حیات‌وحش را تهدید می‌کند

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی اضافه کرد:  از ۱۰ گربه‌سان ایرانی شناخته شده در کشور که تاکنون ۲ گونه آن یعنی شیر ایرانی و ببر مازندران منقرض شده‌اند تعداد هشت گونه دیگر در مناطق مختلف خراسان رضوی زیست می‌کنند.

                                                                         ۱۷ خانه محیط‌زیست در شهرستان‌ها قرار دارند

وی با اعلام اینکه خوشبختانه شاهد سطح مطلوبی از زیست وحوش و جانوران در مناطق تحت حفاظت هستیم، افزود: هشت گربه‌سان شناخته شده کشور شامل پلنگ، یوزپلنگ، گربه وحشی، گربه جنگلی، گربه پالاس، گربه شنی، سیاه‌گوش و کاراکل است که حضورشان در خراسان رضوی نشان دهنده وجود جمعیت خوب علفخواران طعمه و نیز زیستگاه‌های مطلوب است.

اله‌پور با بیان اینکه در خراسان رضوی ۶۰ درصد گونه‌های پستاندار کشور و ۷۰ درصد گونه‌های پرنده‌های کشور در این منطقه وجود دارند، در خصوص عواملی که زیستگاه‌ها و حیات‌وحش را تهدید می‌کند، گفت: از جمله مسائلی که حیات‌وحش را در شهرهای خراسان رضوی تهدید می‌کند می‌توان به خشکسالی، از بین رفتن پوشش گیاهی، کم شدن منابع آبی در مناطق، چرای مفرط دام‌های اهلی در مناطق تحت حفاظت، شکار غیرمجاز و بیماری‌های مشترک دام اهلی و حیات‌وحش اشاره کرد.

حضور یوزپلنگ در خراسان رضوی قطعی است

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی در ادامه با تأکید بر اینکه باید مشارکت مردم و خیرین در حفظ محیط‌زیست بیشتر باشد، بیان کرد: مشارکت مردمی در حفاظت از محیط‌زیست کمرنگ دیده شده و این موجب شده که قسمت قابل توجهی از حیات‌وحش به خطر افتاده که برای حفظ آن باید مشارکت را بیشتر نمود.

وی حفاظت از محیط‌زیست را وظیفه همگانی دانست و تصریح کرد: برنامه عملی شاخص، مشخص و جامعی برای حفاظت از یوزپلنگ داریم، مناطق مشخص شده و می‌دانیم در هر منطقه چه اقدام در چه بازه زمانی باید انجام دهیم.

                                                                     ۱۷ خانه محیط‌زیست در شهرستان‌ها قرار دارند

اله‌پور عنوان کرد: حضور یوزپلنگ در خراسان رضوی قطعی است و باید یک نگاه ملی در خصوص این حیوان داشته باشیم و تنها به یک یا دو منطقه فقط توجه نشود، باید بازمانده‌های یوزپلنگ را که حدود ۲۰ قلاده وجود دارد تحت حفاظت قرار دهیم.

سرانه هر محیط‌بانان ۱۸ هزار هکتار 

وی گفت: با توجه به اینکه حدود ۴۰ درصد تنوع زیستی حیات‌وحش کشور را در اختیار داریم نیازمند توجه همه بخش‌های دولتی و غیر دولتی است.

 مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی اظهار کرد: باوجود اینکه ۷.۵ درصد عرصه‌های تحت حفاظت محیط‌زیست و ۱۰.۵ درصد جمعیت حیات‌وحش کشور را داریم اما علیرغم اندک بودن امکانات کمک‌های مردمی به کمک آمدند که جای تقدیر دارد.

                                                                      ۱۷ خانه محیط‌زیست در شهرستان‌ها قرار دارند

وی گفت: برای حفاظت از محیط‌زیست منطقه با کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم، به طوری که سرانه هر نفر از محیط‌بانان حوزه محیط‌زیست خراسان رضوی که از آن حفاظت و حمایت می‌کنند ۱۸ هزار هکتار است که می‌طلبد در این خصوص توجه ویژه‌ای شود.

اله‌پور در پایان با اشاره به اینکه سه خانه محیط‌زیست در مشهد است، گفت: ۱۷ خانه محیط‌زیست دیگر در شهرستان‌های خراسان رضوی از جمله بردسکن، زاوه، تربت‌حیدریه، خواف، درگز، گناباد، سرخس و رشتخوار قرار دارند که به مرور تا پایان امسال بهره‌برداری می‌شوند.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *