دسامبر 5, 2024

چای هیبیسکوس (Hibiscus tea) یا چای ترش (Sour tea)، یک نوع چای گیاهی است که می‌توان آن را هم به‌صورت گرم و هم به‌شکل سرد مصرف کرد، خواص چای ترش بسیار متنوع است. این چای به دلیل طعم ترش منحصر به‌فردش و همچنین نداشتن کافئین از محبوبیت زیادی برخوردار است.

گیاه‌ی هیبیسکوس بومی آفریقا است، اما امروزه در سراسر جهان و در بسیاری از مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری از جمله تایلند، چین و مکزیک رشد می‌کند. بیشتر چای ترش جهان از چین و تایلند تهیه می‌شود. معمولاً شکوفه‌های زیبای هیبیسکوس سفید رنگ هستند، اما جوانه‌های آن رنگ قرمز تیره دارند. این جوانه‌ها برای تهیه‌ی چای هیبیسکوس خشک می‌شوند.

استفاده از دمنوش چای ترش به دوران باستان برمی‌گردد، زمانی که مصریان فکر می‌کردند این گیاه می‌تواند تب را کاهش دهد و سایر بیماری‌ها را درمان کند. از گیاه‌ی هیبیسکوس در طب سنتی چینی هم استفاده می‌شود. با ما در این مقاله از کیمیا فود همراه شوید تا اطلاعات بیشتری درباره‌ی فواید و مضرات چای ترش کسب کنید.

ارزش غذایی چای ترش

چای ترش حاوی ویتامین C است. این ماده‌ی مغذی در رشد و ترمیم بافت‌ها، محافظت از غضروف‌ها، استخوان‌ها و دندان‌ها، التیام زخم‌ها و تشکیل کلاژن نقش دارد و جذب آهن را در بدن افزایش می‌دهد. ویتامین C یک آنتی اکسیدان است که می‌تواند با تقویت سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماری‌های مهمی مثل بیماری قلبی، دیابت و سرطان را کاهش دهد. در چای ترش آنتی اکسیدان دیگری به نام آنتوسیانین (Anthocyanin) وجود دارد که دارای اثرات ضدباکتریایی است و می‌تواند مثل ویتامین C از بسیاری از بیماری‌های مزمن پیشگیری کند.

چای ترش یک چای گیاهی است. بنابراین، به دلیل نداشتن کافئین برای افرادی که می‌خواهند یک نوشیدنی گرم بدون کافئین داشته باشند، گزینه‌ی مناسبی محسوب می‌شود. هر لیوان چای سیاه یا سبز حاوی حدود ۳۵ تا ۹۰میلی‌گرم کافئین است. در یک لیوان قهوه هم تقریباً ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی‌گرم کافئین یافت می‌شود.

فواید چای ترش برای سلامتی

چه وقت چای ترش بخوریم

چای ترش ویتامین یا مواد معدنی زیادی ندارد، اما حاوی ویتامین C و انواع آنتی اکسیدان است. تحقیقات فعلی نشان می‌دهد که فواید چای ترش برای سلامتی گسترده است، از جمله:

۱. سرشار از آنتی اکسیدان است

در گیاه‌ی هیبیسکوس آنتی اکسیدان‌های مختلفی مثل بتا-کاروتن، ویتامین C و آنتوسیانین یافت می‌شود. غذاهای غنی از آنتی اکسیدان نقش مهمی در حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری‌های مزمن دارند. آنتی اکسیدان‌ها مولکول‌های مضری را که به آن‌ها رادیکال‌های آزاد می‌گویند، از بین می برند. رادیکال‌های آزاد به سلول‌های بدن آسیب می‌زنند و احتمال ابتلا به مشکلاتی مانند سرطان، دیابت و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند؛ در نتیجه باید هنگام مصرف این ماده به خواص چای ترش برای قلب هم توجه کرد.

بدن می‌تواند از آنتی اکسیدان‌های خود برای مقابله با رادیکال‌های آزاد استفاده کند. با این حال، لازم است با مصرف غذاهای غنی از آنتی اکسیدان به بدن در از بین بردن این مولکول‌های مضر و پیشگیری از بیماری‌های مختلف کمک کنید.

۲. با التهاب مبارزه می‌کند

چند مطالعه‌ی حیوانی و چند مطالعه‌ی کوچک که روی انسان انجام شده‌اند، توانایی هیبیسکوس را در مبارزه با التهاب نشان داده‌اند. افزایش التهاب در ایجاد بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان، آسم، بیماری آلزایمر، بیماری قلبی و آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نقش دارد.

اگرچه در این زمینه به تحقیقات بیشتری نیاز است، اما به‌طور کلی به نظر می‌رسد که هیبیسکوس دارای اثرات ضدالتهابی مفیدی باشد و این نکته را هم باید در مجموعه خواص چای ترش در نظر گرفت. در یک مطالعه که روی ۵۴ فوتبالیست مرد انجام شد، مصرف عصاره‌ی هیبیسکوس با کاهش استرس اکسیداتیو همراه بود. استرس اکسیداتیو نشانگر التهاب در ورزشکاران است.

۳. خواص چای ترش برای کنترل قند خون

در یک مطالعه روی ۱۰۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲، از شرکت‌کنندگان خواسته شد که به‌مدت ۴ هفته ۴۵۰ میلی‌لیتر چای سبز یا چای هیبیسکوس بنوشند. نتایج نشان داد که هر دو چای تأثیر مثبتی روی مقاومت به انسولین دارند و می‌توانند به کنترل چربی‌های خون کمک کنند.

۴. خواص چای ترش برای فشار خون

چای ترش برای چی خوبه

در سراسر جهان، بسیاری از بزرگسالان از فشار خون بالا رنج می‌برند. افزایش فشار خون به بروز مشکلات جدی مانند حمله‌ی قلبی، سکته‌ی مغزی، نارسایی قلبی و بیماری کلیوی منجر می‌شود. در تحقیقات مختلف مشاهده شده است که نوشیدن چای ترش فشار خون را در انسان کاهش می‌دهد. با این حال، متخصصان بر این باورند که کاهش فشار خون در اثر مصرف هیبیسکوس و سایر داروهای گیاهی ناچیز است و کسانی که به فشار خون بالا مبتلا هستید نمی‌توانند از این گیاهان به جای داروهای تجویزشده توسط پزشک استفاده کنند.

در یک مطالعه‌ی کوچک با ۶۵ شرکت‌کننده، بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا که به‌مدت ۶ هفته روزانه سه لیوان (در مجموع ۷۲۰ میلی‌لیتر) چای هیبیسکوس مصرف می‌کردند، موفق شدند فشار خون خود را کاهش دهند. در یک مطالعه‌ی دیگر هم مشاهده شد که دمنوش چای ترش می‌تواند فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را کاهش دهد. فشار خون بر حسب میلی‌متر جیوه و با دو عدد مشخص می‌شود که به عدد بزرگ‌تر فشار خون سیستولیک و به عدد کوچک‌تر فشار خون دیاستولیک می‌گوییم.

۵. کلسترول را کاهش می‌دهد

کلسترول بالا یکی شایع‌ترین مشکلات سلامتی است که میلیون‌ها بزرگسال را تحت تأثیر قرار داده و به بیماری‌های جدی مانند حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی منجر می‌شود. در بعضی از مطالعات مشاهده شده است که هیبیسکوس کلسترول بد (LDL) را کاهش و کلسترول خوب (HDL) را افزایش می‌دهد. با این حال، نتایج تعدادی از تحقیقات نشان می‌دهد که این اثر ناچیز و اندک است. به گفته‌ی محققان گیاه‌ی هیبیسکوس ممکن است به حفظ کلسترول خون در محدوده‌ی نرمال کمک کند، اما برای اطمینان باید تحقیقات ببیشتری انجام شود.

۶. خواص چای ترش در مبارزه با باکتری‌ها

در مطالعاتی که در محیط آزمایشگاه انجام شده‌اند، عصاره‌ی هیبیسکوس توانسته است انواع خاصی از باکتری‌ها را کنترل کند. اگرچه گفته می‌شود که این گیاه می‌تواند به اندازه‌ی بعضی از داروها در مبارزه با گونه‌های مختلف باکتری مؤثر باشد، اما محققان هنوز در حال بررسی اثربخشی آن در انسان‌ هستند.

۷. چای ترش برای لاغری

چای ترش برای لاغری

شواهد علمی نشان می‌دهد که هیبیسکوس تأثیر مثبتی بر کاهش وزن دارد و از بروز چاقی جلوگیری می‌کند. در یک مطالعه مشاهده شد که عصاره‌ی هیبیسکوس پس از ۱۲ هفته می‌تواند وزن بدن، چربی بدن و شاخص توده بدنی (BMI) را کاهش داد.

معمولاً محققان برای بررسی فواید چای ترش از عصاره‌ی آن استفاده می‌کنند که در مقایسه با چای غلیظ‌تر است. بنابراین، هنوز به‌طور دقیق مشخص نیست که آیا چای ترش هم همان نتیجه را ایجاد می‌کند یا خیر.

۸. خواص چای ترش در حفظ سلامت کبد

به اعتقاد محققان، هیبیسکوس در حفظ سلامت کبد نقش دارد. عصاره‌ی این گیاه به دلیل داشتن فعالیت آنتی اکسیدانی قوی می‌تواند از کبد در برابر انواع سموم محافظت کند. حتی بعضی از مطالعات که در محیط آزمایشگاه و روی سلول‌های کبد انجام شده‌اند، توانسته‌اند فعالیت ضدسرطانی هیبیسکوس را نشان دهند.

یک مطالعه با استفاده از همستر نشان داد که چای ترش به کاهش نشانگرهای آسیب کبدی کمک می‌کند. در یک مطالعه‌ی دیگر که روی انسان انجام شد، عصاره‌ی هیبیسکوس توانست خطر نارسایی کبد را کاهش دهد.

۹. خواص چای ترش در پیشگیری از سرطان

چای هیبیسکوس علاوه بر آنتوسیانین حاوی آنتی اکسیدان دیگری به نام پلی فنول (Polyphenol) است که خواص ضدسرطانی آن ثابت شده است. عصاره‌ی هیبیسکوس از رشد سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند و سرعت پیشرفت سرطان دهان را کاهش می‌دهد. همچنین می‌تواند به جلوگیری از گسترش سلول‌های سرطان پروستات و سلول‌های سرطان معده کمک کند.

۱۰. از کم‌آبی بدن جلوگیری می‌کند

اگرچه هیچ مطالعه‌ای در مورد چای ترش و هیدراتاسیون بدن وجود ندارد، اما می‌توان مصرف آن را در تأمین آب مورد نیاز بدن مؤثر دانست. یک لیوان ۸ اونسی (حدود ۲۳۶ میلی‌لیتر) چای هیبیسکوس، حاوی ۸ اونس آب و فاقد قند یا کافئین است. نوشیدن مقادیر کافی آب برای هیدراتاسیون بدن و هضم مناسب ضروری است.

مضرات چای ترش

دمنوش چای ترش

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از هیبیسکوس را در غذاها بی‌خطر می‌داند. با این حال، ممکن است بعضی از افراد نسبت به آن حساسیت داشته باشند و بعد از مصرف دچار واکنش‌های آلرژیک شوند.

هیبیسکوس در دوزهای بسیار بالا باعث آسیب کبدی می‌شود. عصاره‌ی هیبیسکوس ممکن است با بعضی از داروها مثل هیدروکلروتیازید (Hydrochlorothiazide) که یک دیورتیک یا داروی ادرارآور است و استامینوفن (Acetaminophen) تداخل داشته باشد و اثر داروی ضدمالاریای کلروکین (Chloroquine) را کاهش دهد. همچنین اگر از داروهای کاهنده‌ی فشار خون استفاده می‌کنید، باید بدانید که هیبیسکوس ممکن است باعث افت فشار خون شود.

این گیاه حاوی فیتواستروژن (استروژن گیاهی) است و به همین دلیل می‌تواند اثربخشی داروهای ضدبارداری را کاهش دهد. مصرف دمنوش چای ترش در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. چون می‌تواند باعث زایمان زودرس شود.

شما می‌توانید با خیال راحت این گیاه را به شکل چای به رژیم غذایی خود اضافه کنید. اما اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید یا دارو مصرف می‌کنید، بهتر است قبل از انجام این کار با پزشک خود مشورت کنید.

نحوه‌ی مصرف گیاه‌ی هیبیسکوس

شما می‌توانید به این گیاه در شکل‌های مختلف دسترسی داشته باشید و از خواص چای ترش بهره ببرید:

  • چای: با خیساندن جوانه‌های خشک‌شده هیبیسکوس در آب جوش، دمنوش چای ترش درست کنید. علاوه بر این، می‌توانید از چای کیسه‌ای هیبیسکوس استفاده کنید.
  • پودر: پودر هیبیسکوس از قسمت‌های خشک‌شده‌ی گیاه‌ که آسیاب شده‌اند، تهیه می‌شود. شما می‌توانید این پودر را با آب مخلوط کنید تا یک نوشیدنی درست شود.
  • عصاره: معمولا عصاره‌ی هیبیسکوس به شکل مکمل در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد.

توصیه می‌شود به جای پودر یا عصاره، چای هیبیسکوس بنوشید. فرقی ندارد که برای درست کردن این چای از گیاه‌ی خشک‌شده‌ی هیبیسکوس استفاده می‌کنید یا چای کیسه‌ای، در هر صورت مصرف چای ترش در مقایسه با سایر روش‌ها کم‌هزینه‌تر و راحت‌تر است. پودرها و عصاره‌ها از نظر قدرت و غلظت با هم متفاوت هستند. بنابراین، ممکن است ناخواسته مقدار بسیار زیادی هیبیسکوس دریافت کنید.

طرز تهیه‌ و مقدار مصرف چای ترش

خواص چایی ترش

  • یک عدد چای کیسه‌ای هیبیسکوس را داخل لیوان بگذارید یا حدود ۲-۱ قاشق چایخوری گیاه‌ی خشک‌شده را داخل لیوان بریزید.
  • آب را گرم کنید تا دمای آن به ۹۳ تا ۱۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد برسد. اگر قادر به اندازه‌گیری دمای آب نیستید، آن را بجوشانید و بگذارید یک دقیقه بماند تا دما کمی کاهش پیدا کند.
  • ۸ اونس (حدود ۲۳۶ میلی‌لیتر) آب را روی چای کیسه‌ای یا گیاه‌ی هیبیسکوس بریزید.
  • چند دقیقه صبر کنید تا برگ‌های چای دم بکشند. هر چقدر این زمان طولانی‌تر باشد، طعم چای تلخ‌تر می‌شود.
  • قبل از نوشیدن، چای کیسه‌ای یا برگ‌های چای را از لیوان خارج کنید.

طعم طبیعی چای هیبیسکوس ترش است. به همین دلیل، بعضی از افراد دوست دارند به آن شکر یا عسل اضافه کنند.

کلام پایانی درباره خواص چای ترش

مصرف چای ترش به‌عنوان یک چای گیاهی می‌تواند فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد و خواص چای ترش تنوع جالب توجهی دارد. هیبیسکوس به حفظ تناسب اندام کمک می‌کند و فشار خون، چربی خون و قند خون را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، التهاب را در بدن کم می‌کند و از بروز سرطان پیشگیری می‌کند.

تقریباً همه‌ی افراد سالم می‌توانند بدون نگرانی از نوشیدن چای ترش لذت ببرند. با این حال بیماران و افرادی که دارو مصرف می‌کنند، باید قبل از گنجاندن آن در برنامه‌ی غذایی روزانه‌‌شان با پزشک مشورت کنید. استفاده از چای ترش در دوران بارداری توصیه نمی‌شود.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت کیمیا فود را بخوانید.

منابع: webmd, verywellfit, health.clevelandclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *